Hoekstraatje #04

Hoekstraatje #04

Hoekstraatje #04: Toen Hans Horbach door debis/T-Systems als directeur werd aangesteld bij Marketech gaf hij aan dat iedereen drie mensen zou tegenkomen in in hun zakelijke carrière die echt verder helpen. Voor mij was hij de eerste. Een directeur die bij zijn aantreden met alle medewerkers ging lunchen. Hij kende iedereen bij naam en wist iets van hun achtergrond. Was zeer gestructureerd, keek met bewondering hoe hij notities maakte. Een marketingman maar ook ervaring met inkoop vanuit de handel. Ik kwam voor het eerst in een MT en hij liet me op een andere wijze naar situaties kijken. Dat gebruik ik nog steeds. Pracht vent! 

De tweede is Dirk Slaats, Inkoopdirecteur bij UPC. Keihard. Voor leveranciers maar zeker ook voor zichzelf. Dirk joeg een leverancier waar we miljoenen mee deden, voor E 5.000 extra inkoopresultaat volledig de gordijnen in. Dat vond ik iets te ver gaan maar hij wilde het zo en dus gebeurde het. Hoe de markt er ook uitzag, hij voer zijn eigen koers. Grappig was toen hij na een 'gezellig gesprek' met een aannemer de telefoon niet oplegde en de ander hem volledig uitschold in de veronderstelling dat het contact verbroken was. Later bedacht ik me dat hij dat expres deed: niet als eerste neerleggen. Slim! Toen ik opzegde bij UPC was het klaar met samenwerken, heb nog een paar keer gebeld maar uit het oog was ook uit het hart. Past perfect bij hem en is ok.

De derde, meest invloedrijke, is John Overes. Manager Productgroep Draad, Kabel & Licht bij de Technische Unie. Ik heb daar maar een jaar gewerkt maar nog steeds denk ik geregeld terug aan die tijd. John weet hoe belangrijk thuis is maar vooral heb ik van hem leren rekenen, onderbouwde keuzes maken en op een ander manier naar inkoop te kijken. Rekenmodellen, extra kortingen, fees, bijdragen, van bruto of van netto, etc. Gesprekken voorbereiden, onverwacht uit de hoek komen. Dingen wel zeggen of juist niet. Niet onnodig escaleren maar iedereen in zijn waarde laten. Sociaal is belangrijk maar resultaat net zo. Bij Philips zaten serieuze topverkopers maar John wist altijd wel weer een nieuw konijn uit de hoed te toveren. We spreken elkaar nog steeds 3 - 4x per jaar en zo nu en dan eens een kop koffie. Altijd weer leuk, altijd weer leerzaam. Een echte leermeester. Enorm veel respect voor hem.

 

Een diepe buiging deze drie heren. Dank!


Vraag: Welke drie mensen hebben buitengewoon bijgedragen aan jou carrière en waarom?Over de schrijver
Hier schrijf ik over mijn ervaringen in de dagelijkse praktijk.
Reactie plaatsen