Hoekstraatje #03

Hoekstraatje #03
Mijn eerste interim klus was bij Ziggo (toen nog zonder Vodafone), daar werden Casema, Multikabel en Essent Kabelcom gefuseerd. Daarvoor o.a. 2,5 jaar bij UPC met aannemers gewerkt. Een van mijn taken bij Ziggo werd het aanbesteden van de huisaannemers. We gingen van meer dan 30 naar 12 aannemers. Veel vrienden mee gemaakt, zelfs onder de partijen die wel waren geselecteerd, snap er niets van. 

Voor een grote aannemer scheelde het missen van het Ziggo contract heel weinig. Tijdens een laatste sessie met twee stakeholders (B2B en Nieuwbouw) had de commercieel directeur veel lef, schatte de situatie verkeerd in en/of was er zo van overtuigd dat we niet zonder hen konden. Er ontstond flink wat irritatie aangezien er een prima alternatief was. Hij geloofde het gewoon niet, totdat ik mijn laptop dichtgeklapte en aangaf dat ze naar huis konden. Wegwezen! Een van mijn stakeholders viel bijna van zijn stoel. "Dat kun je toch niet doen en al helemaal niet tegen hem." Dat was precies waarom het goed was om te doen, lef tonen en duidelijk maken hoe de verhoudingen liggen kan nooit kwaad. De bedrijfsleider van de aannemer heeft de situatie toen overigens gered door voor te stellen een bakkie koffie te doen. Dat hebben we gedaan en uiteindelijk is het contract toch gegund. 

Een andere aannemer, uit het zuiden van land, die het Ziggo contract gegund had gekregen was daar niet gelukkig mee. Dat heb ik nooit geweten, hij was altijd aardig in de jaren er na. Soms wel wat klagen maar dat hoort er bij. Uiteindelijk kwam toch zijn frustratie, die schijnbaar jarenlang opgebouwd was, er uit. Bij een Telecom event, nadat ik al jaren Ziggo had verlaten, ging ik als een van de eersten weg. Ik gaf iedereen een hand en zo ook deze aannemer. Hij gaf me mee 'dat ik moge branden in de hel'. Dat heeft hij nooit hardop willen zeggen maar deed het wel en schrok er van. Een andere aannemer vroeg of hij het goed had gehoord en vond het van veel lef getuigen. Dat vond ik ook en nog steeds!

Heb jij als inkoper of verkoper wel eens iets dergelijks mee gemaakt?Over de schrijver
Hier schrijf ik over mijn ervaringen in de dagelijkse praktijk.
Reactie plaatsen